Skip Navigation Links
Kuşlar ( 6/3/2010 11:53:42 AM)

KUŞLAR

Kuşlardan bile çok uçmak isteyen tek canlı sanırım insanoğludur.Öyle olmasa özgürlüğe,sevdaya,savaşa ve barışa sembol seçmez,uçakları icat etmezdi.
Yaşamın her alanında bizlere yakın olmalarından sanırım ,birkaç yıl öncesine kadar güzel sesliler bülbül,çirkin sesliler karga,ötmeyenler serçe,kent sokaklarında ,cami avlularında olanlar güvercin,arazide gördüklerim de kartaldı benim için.
Belgesellerde gördüklerimse sadece o bölgeye has kuşlardır diye düşünürdüm,ama serçe desem serçe değil,bülbül desem ötmüyor bülbül değil,bir minik kuşla tanışana kadar 
Daha sonra öğrendimki adı Kızıl Sırtlı Örümcek Kuşu imiş.Ne yer ne içer,nerede yaşar derken ,dünyada kuşları sadece bilim adamları değil her meslek grubundan insanların hobi olarak gözlemlediğini,fotoğrafladığını,resmettiğini kayıtlarını tutuyor olduklarını öğrendim. Bu insanların uğraşıları sonucunda yaşadıkları coğrafyada ters giden durumları fark ettiklerini. kuşların azalma sebeplerini daha çabuk buluyor ve önlem alınmasına öncülük ediyorlar.
Ülkemizde bilim insanlarının dışında bu işi hobi olarak yapanların sayısı grup olarak bir elin parmaklarını geçmiyor.Toplam sayıda sanırım birkaç yüzü geçmez.Gelişmiş ülkelerde bu sayı milyonlarla ifade ediliyor neredeyse.
    Yaşadığımız ülkede kuşları gözlemlemek çok zevkli bir uğraş oysa.Çünkü tamamı doğal ortamında ve tüm ülkeye yayılmış 465 tescilli kuş türümüz var.Bahar aylarında göçmen kuşların üremek ve Kuzeydeki üreme alanlarına geçmek için ülkemizi seçmesi ile inanılmaz sayılara ulaşıyorlar.
Her iki göçtede kullandıkları yollar Kuzeyde İstanbul Boğazı-Çoruh Vadisi,Güneyde ise Amanos Dağlarıdır.
Yırtıcı Kuşlar besin zincirinin en tepesinde yer aldıkları için varlıkları tüm Eko sistemin sigortası gibidir.Onlar gittiğinde tüm sistemin çökmesi   neredeyse kaçınılmaz olacaktır.
Bu kuşların tamamı doğal dengeleyicidir. Akbabaların varlığı leş temizlemekse
,Kartalların ve gündüz yırtıcılarının varlığıda diğer alt türlerin dengede kalmasını sağlamaktır.Yırtıcı kuşların öncelikli yiyeceklerini sürüngenler,kemirgenler ve kuşlar oluşturur.Ama hiçbir zaman bu türleri tam bir baskı altına almazlar.Tüm avlarını en fazla olan gruptan tercih ederler.Eğer kemirgen fazlalaşmışsa tam presle o türü seyreltir diğer türlere fazla rağbet etmezler.Bu müthiş dengede tüm eko sistem muazzam bir şekilde çalışır.Bu dengeyi koruyabilmek için okuduğumuz kitaplar,dergiler ve diğer iletişim araçlarının öğretemediğini doğada geçirilen birkaç saatlik gözlemle, gözgöze geldiğiniz tek bir türle öğrenmenin hazzı inanın çok değişik bir mutluluktur.
Kuşların dünyasını keşfetmek aslında kendi yaşadığımız coğrafyayı keşfetmek olacaktır.
Kuş gözlemlemek ve buları tanıtmak benim için yaşadığım Coğrafyaya olan borcumu ödeme yollarından birisidir.
İddialı olmadan bir dürbünle başlanacağı gibi,bahçemizde veya bir parkta gördüğümüz türlerin adını öğrenerekte bir katkımız olacaktır sanırım.Ayrıca güzel bir hobi olarakta değerlendirelebilir bu uğraş.Ücretsiz kuş gözlem kursları ilede bilgilenirken,kuş gözlemcilerine herhangi birini yakaladığınızda siz soru sormaktan bıkarsınız ama göreceksinziki onlar cevaplamaktan bıkmayacaklardır.